Peste 20 de ani de experiență în sectorul energiei electrice! Expertiză tehnică / evaluare / recondiționare oferită pentru sute de transformatoare de mare putere și echipamente primare de 110 – 750 kV! NOVA INDUSTRIAL S.A. a fost consultantul oficial al CNTEE Transelectrica, pe perioada 2015 – 2018, in domeniul “Statii electrice”, a doua oara consecutiv dupa perioada 2011 – 2014! Competența noastră, pentru siguranța voastră!

Termografia in infrarosu

Mentenanta preventiva si predictiva

Termografia in infrarosu este o tehnica de control nedistructiv extrem de eficienta in depistarea si localizarea rapida a defectelor electrice care produc incalziri excesive (in principal contacte imperfecte, slabite sau corodate), sau a defectelor de alta natura, manifestate si ele prin supraincalziri excesive si periculoase , cum sunt cele datorate:

  • subdimensionarii cailor de curent din retelele electrice;
  • subdimensionarii unor echipamente (de ex. transformatoare de distributie de putere nominala mai mica
  • decat puterea ceruta de consumatori);
  • fluxurilor de scapari excesive in peretii cuvei transformatoarelor de putere;
  • curentilor Foucault de mare intensitate in zona iesirilor de joasa tensiune la transformatoarele de putere bloc generator;
  • deteriorarii anvelopei de protectie termica la unele instalatii (acea anvelopa destinata limitarii pierderilor de energie sau protectiei termice a personalului de exploatare), etc.

Statisticile arata ca frecventa de aparitie a defectelor de tipul celor manifestate prin supraincalziri excesive, este de cca 1% in instalatiile de inalta tensiune, dar creste la 8-10% in cazul celor de medie si joasa tensiune.

La transformatoarele de puteri mai mari de 100 MVA si de tensiuni nominale intre 110 si 750 kV, statisticile internationale arata ca anual cca. 5 % din defectiuni se datoreaza numai supraincalzirilor excesive la contactele trecerilor izolate.

Practic orice echipament electric (transformator, intreruptor, separator, siguranta, motor etc.) sau orice instalatie industriala poate fi investigata termografic, direct sau indirect.

Prin investigarea termografica in infrarosu a instalatiilor industriale, ca o componenta a activitatii de mentenanta, se pot afla din timp informatiile necesare despre defectele incipiente si se pot lua din timp masurile de corectie necesare, cu mult timp inainte ca acestea sa se manifeste prin avarii.

Se pot astfel reduce duratele de intrerupere a functionarii utilajelor, prin eliminarea opririlor neplanificate si prin optimizarea planificarii reparatiilor si a operatiilor de intretinere planificate.

Aceasta are efect direct asupra cheltuielilor de exploatare prin: economii de energie electrica, economii la reparatiile mijloacelor fixe, reducerea primelor de asigurare, reducerea duratei verificarilor si inspectiilor periodice. De asemenea, creste gradul de utilizare a utilajelor si se imbunatatesc conditiile de protectie a muncii.

Folosind un echipament de investigare adecvat, specialistii NOVA INDUSTRIAL S.A. pot sa efectueze investigatii termografice pentru o rapida si precisa localizare a defectelor , mentinand instalatiile in functiune, sub sarcina si sub tensiune. Rezultatele acestor investigatii sunt analizate si interpretate de specialistii nostri, acestia recomandand masurile de exploatare necesare, respectiv prioritatile si urgentele de remediere.

Termografia in Infrarosu