Peste 20 de ani de experiență în sectorul energiei electrice! Expertiză tehnică / evaluare / recondiționare oferită pentru sute de transformatoare de mare putere și echipamente primare de 110 – 750 kV! NOVA INDUSTRIAL S.A. a fost consultantul oficial al CNTEE Transelectrica, pe perioada 2015 – 2018, in domeniul “Statii electrice”, a doua oara consecutiv dupa perioada 2011 – 2014! Competența noastră, pentru siguranța voastră!

Profilaxia descarcatoarelor

Evaluarea starii descarcatoarelor cu ZnO sau cu eclatoare, aflate in exploatare

Specialistii NOVA INDUSTRIAL S.A. evalueaza starea descarcatoarelor aflate in instalatii, on-line sau off-line, prin intermediul masuratorilor si incercarilor in conformitate cu standardele nationale si internationale precum si cu specificatiile si instructiunile de exploatare si mentenanta date de fabricanti.

Interpretarea rezultatelor este facuta in context cu evolutia principalilor parametri care caracterizeaza starea descarcatoarelor, NOVA INDUSTRIAL S.A. avand o bogata baza de date in acest sens.

NOVA INDUSTRIAL S.A. detine aparate specializate, performante si echipamente necesare controlului descarcatoarelor cu oxizi metalici fara eclatoare, si al descarcatoarelor cu eclatoare si carbura de siliciu.

Principalele incercari de diagnosticare si masuratori utilizate sunt:

 1. Evaluarea starii tehnice a descarcatoarelor cu oxizi metalici aflate in exploatare:
  • masurarea curentului rezistiv prin descarcatoarele cu oxizi metalici aflate in functiune, cu ajutorul unui monitor bazat pe analiza armonica a curentului care trece prin descarcator si utilizand armonica trei cu compensarea influentei armonicii trei din tensiunea retelei;
  • masurarea valorii efective si a valorii de varf a curentului care trece prin descarcatorul aflat in functiune la tensiunea de serviciu;
  • masurarea armonicii trei a curentului care trece prin descarcatorul aflat in functiune la tensiunea de serviciu.
 2. Evaluarea starii tehnice a descarcatoarelor cu eclatoare:
  • masurarea curentului care trece prin descarcatorul aflat in functiune la tensiunea de serviciu;
  • masurarea curentului care trece prin descarcator cu tensiune aplicata de la o instalatie specializata;
  • masurarea tensiunii de amorsare la frecventa industriala;
 3. Incercarea de functionare a contoarelor apartinand descarcatoarelor
Profilaxia descarcatoarelor